10 Temmuz 2013 Çarşamba

MAKLUBE



Ramazanın bereketine yaraşır bir o kadarda lezzetli orta doğu kültürüne has binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan yemek maklube;kelimi anlamı itibariyle ters çevirmek anlamına gelen,lezzetine doyumsuz bir yemektir.
  

Afiyet olsun...

MAKLUBE

Malzemeler
  • 400 gr kuşbaşı kuzu eti
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 adet orta boy patlıcan
  • 2 adet orta boy havuç
  • 2 adet orta boy yeşil biber
  • 2 adet orta boy kapya (kırmızı) biber
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 50 gr tereyağı
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım limon suyu
  • 1 adet kesme şeker
  • 1 çay kaşığı yeni bahar
  • 1 tatlı kaşığı (silme) karabiber
  • 1 tatlı kaşığı (silme) tuz
Sebzeleri kızartmak için
  • 2 su bardağı sıvı yağ
Yapılışı
  • 2 su bardağı pirinci bir kaba koyup üstüne 1 tatlı kaşığı tuz atıp sıcak su dökün 1 saat kadar bekletin.
  • Sıvı yağı derin bir tavaya alıp ocağa koyup ısınması için bekleyin.
  • Patlıcanların kabuklarını soyup 15-20 dakika tuzlu suda bekletip fazla suyunu sıkın,küp küp doğrayın ardından havuçların kabuklarını soyup yıkadıktan sonra onları da küp küp doğrayın.
  • Biberleri ayıklayıp yıkadıktan sonra küp küp doğrayın kızdırdığınız sıvı yağda sırayla patlıcan ve havuçları kızartın biberlerin ikisini aynı anda kızartabilirsiniz daha sonra bir havlu kağıt üzerine fazla yağının alınması için sebzeleri çıkarın.
  • Kuşbaşı eti tencerede suyunu salıp çekene kadar kavurun üzerine tereyağı ilave edin yemeklik doğranmış kuru soğanı ekleyip biraz daha kavurup ayrı bir tabağa çıkartın,aynı tencerede sıcak suda beklettikten sonra yıkayıp suyunu süzdüğünüz pirinci zeytinyağı ilave ederek hafif kavurun şekeri ve limon suyunu da kavururken ekleyin onuda ayrı bir kaba alın.
  • Tencerenin dibine sırayla biberleri üstüne patlıcanları onun üstüne havuçları ve kuşbaşı etleri dizin en üste kavrulmuş pirinci,tuz,karabiber ve yeni baharı ilave edip yaklaşık 3-3,5 su bardağı kaynamış sıcak su ilave edin pirincinizin cinsine göre suyunu kendiniz ayarlayın.  
  • Tencerenin kapağını kapatıp yüksek ateşte kaynayana kadar daha sonra kısık ateşte suyunu çekip pirinçler yumuşayana kadar pişirin.Pişen pilavın üstüne kağıt havlu örtüp 15-20 dakika demlenmeye bırakın bir servis tabağına tencereyi ters çevirip servis edin.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google hesabı olmayan Arkadaşlar,yorum bırakmak istediğinizde Anonim bölümünü seçip,yorumunuzun başına adınızı yazıp yada seçeneklerden URL' yi seçip adınızı yazıp yorumunuzu bu şekilde yayınlayabilirsiniz! Yorumlarınız benim için çok önemlidir teşekkür ederim...